Kristittyjen vainot

ApoWikistä

Kristittyjen vainoaminen on universaali ilmiö, jota on tapahtunut halki kristinuskon historian ja tapahtuu edelleen. Kristittyjä on vainottu järjestelmällisesti 100-luvulta lähtien, jolloin kuolemantuomion perusteeksi riitti kristityksi tunnustautuminen.1 Urbaanien legendojen mukaan kristityt vainoavat toisin uskovia, mutta käytännössä asia on toisin päin. Vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan kristityt olivat vainotuin ryhmä maailmassa, ja maailman uskonnollisista vainoista 75 % on todettu kohdistuvan kristittyihin.2

Sen lisäksi, että kristittyjen vainoaminen on muun muassa ihmisoikeuksien rikkomista, se rajoittaa kristittyjen mahdollisuuksia tunnustaa, harjoittaa ja levittää uskontoaan. Länsimaissa kristittyjen vaino on pääosin akateemista, ja se lähinnä rajoittaa kristittyjen mahdollisuuksia osoittaa uskontonsa järkiperäisyys.

Vainot nykyisin[muokkaa]

Kristittyjen vainoamista on tapahtunut, tapahtuu ja tulee tapahtumaan niin paljon, ettei sitä kaikkea ei ole järkevää edes yrittää mahduttaa yhteen artikkeliin. Tässä artikkelissa kuitenkin pyritään konkretisoimaan erilaisia kristittyihin kohdistuvan vainon muotoja erilaisin esimerkein.

Vuonna 1986 Pakistanissa astui voimaan laki, jonka mukaan jumalanpilkka (mm. kristinuskosta puhuminen julkisesti) on rikos, josta rangaistaan vankeudella tai kuolemalla.3 Käytännössä esimerkiksi kristittyjä voidaan rankaista jumalanpilkasta viranomaisia turhaan vaivaamatta. Hyvä esimerkkitapaus lain mahdollistamasta jatkuvasta vainosta tapahtui kesä-heinäkuussa 2010, jolloin kaksi kristittyä miestä ammuttiin Pakistanissa syytettynä jumalanpilkasta viranomaisten puuttumatta asiaan.4 Kesäkuussa 2010 joukko muslimeja tappoi kristityn poliisiupseerin vaimon sekä heidän neljä lastaan.5 Samoihin aikoihin viisi muslimia kidnappasi kristityn tytön, ja raiskattuaan tämän he uhkasivat tappaa hänet, jos hän ei käänny muslimiksi.6 Samassa kuussa 25 opiskelijaa hyökkäsi kristityn professorin kimppuun, koska tämä ei suostunut kääntymään muslimiksi. Myös hänen vaimonsa pahoinpideltiin.7 Tilanteessa, jossa kristittyjä tapetaan ja kidutetaan jatkuvasti, arkipäiväinen eläminen ja toimeen tuleminen on ilmeisen vaikeaa.

Pahoinpitelyt[muokkaa]

Murhat[muokkaa]

Vuonna 2010 Afganistanissa tapettiin yhteensä kymmenen lääkäriä tai lääkärin apulaista, joista suurin osa kuului kansainväliseen IAM-avustusjärjestöön.8 Taleban otti kunnian tehdyistä murhista ja ilmoitti perusteeksi Raamattujen jakamisen.9

Syrjintä[muokkaa]

Akateeminen syrjintä[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Internet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. ^ Arffman, Kaarlo: Yleinen teologia: Kirkkohistoria (Kristinuskon ja Rooman imperiumin kohtaaminen) Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta. Viitattu 18.12.2008. (Keisari Trajanuksen - - määräyksen mukaan - - kristityksi tunnustautuminen riitti kuolemantuomion perusteeksi.)
  2. ^ http://www.aidtochurch.org/pdf/P&F_FINAL.pdf
  3. ^ Päivi Hihnala: Kristityt ahtaalla Pakistanissa 23.7.2010. Seurakuntalainen. Viitattu 11.8.2010. (Vuonna 1986 voimaan tulleen jumalanpilkkalain rikkomisesta rangaistaan kuolemalla tai vankeudella.)
  4. ^ Päivi Hihnala: Kristityt ahtaalla Pakistanissa 23.7.2010. Seurakuntalainen. Viitattu 11.8.2010. (Heinäkuun 19. päivänä kaksi nuorta kristittyä miestä ammuttiin syytettynä jumalanpilkasta viranomaisten puuttumatta asiaan.)
  5. ^ Päivi Hihnala: Kristityt ahtaalla Pakistanissa 23.7.2010. Seurakuntalainen. Viitattu 11.8.2010. (Kuukautta aiemmin [heinäkuusta 2010 laskettuna] joukko muslimeja tappoi kristityn poliisiupseerin vaimon ja heidän neljä lastaan Jhelumissa.)
  6. ^ Päivi Hihnala: Kristityt ahtaalla Pakistanissa 23.7.2010. Seurakuntalainen. Viitattu 11.8.2010. (16. kesäkuuta viisi muslimimiestä kidnappasi ja raiskasi kristityn tytön. Tyttö uhattiin tappaa, ellei hän käänny muslimiksi.)
  7. ^ Päivi Hihnala: Kristityt ahtaalla Pakistanissa 23.7.2010. Seurakuntalainen. Viitattu 11.8.2010. (14. kesäkuuta kesäkuuta kristitty psykologian professori Peshawarin yliopistosta joutui hyökkäyksen kohteeksi. Syynä oli professorin kieltäytyminen muslimiksi kääntymisestä. 25 opiskelijaa hyökkäsi professorin kimppuun - - vaimo yritti tulla hätiin, mutta joutui itsekin hakatuksi.)
  8. ^ Heli Voipio: Avustusjärjestön työntekijöitä surmattiin Afganistanissa 9.8.2010. Seurakuntalainen.fi. Viitattu 11.8.2010. (Kymmenen ihmistä, joista useimmat olivat kansainvälisen International Assistance Mission (IAM) -järjestön työntekijöitä, ammuttiin kuoliaiksi - - Surmatut olivat lääkäreitä ja heidän avustajiaan - - Surmatuista kuusi oli amerikkalaisia, kaksi afganistanilaista, yksi britti ja yksi saksalainen. - - )
  9. ^ Heli Voipio: Avustusjärjestön työntekijöitä surmattiin Afganistanissa 9.8.2010. Seurakuntalainen.fi. Viitattu 11.8.2010. (Surmien tultua julkisuuteen Taleban otti niistä kunnian syyttäen ryhmää vakoilusta teknisillä laitteilla ja Raamattujen jakelusta.)