Religulous

ApoWikistä
Versio hetkellä 16. syyskuuta 2013 kello 15.23 – tehnyt Erkkimon (keskustelu | muokkaukset) (Uusi artikkeli erittäin levinneestä propagandadokumentista)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Religulous on propagandistinen dokumentti, jonka määränä on tehdä uskonto naurunalaiseksi. Dokumentin käsikirjoittaja ja juontaja on yhdysvaltalainen koomikko Bill Maher. Dokumentin kantava retorinen idea on se, että koska eri uskonnoista löytyy hassuja ihmisiä, Jumalaa ei ole olemassa.

Dokumentti syyllistyy implisiittisesti tyypillisimpiin uusateistisiin virheisiin. Dokumentissa esimerkiksi niputetaan surutta kaikki uskonnot yhteen. Kaikki uskonnot lentävät roskakoriin siksi, että joissakin uskonnoissa lapsiavioliitto on hyväksytty asia. Lisäksi dokumentissa luetellaan tuulesta temmattuja väitteitä aivan kuin ne olisivat niin itsestäänselviä, ettei niille tarvitse edes esittää lähdeviitteitä. Esimerkiksi mormoonit eivät väitä alusasunsa suojaavan puukoilta.

"Jeesusta ei ollut olemassa"

Religulous levittää erästä muotoa Jeesus-myyttihypoteesista. Jeesus-myyttihypoteesin keskeisin väite on, että Jeesusta ei koskaan ollut olemassa, vaan hän on keksitty henkilö, jonka ominaisuudet on kopioitu vanhempien uskontojen myyttisiltä hahmoilta. Religulousissa Jeesuksen ominaisuuksien olennaisimmaksi lähteeksi esitetään Egyptin mytologian jumalhahmo Horusta. Muinaisegyptiläisessä mytologiassa Horus on auringon ja taivaan jumala, joka kuvattiin usein haukanhahmoisena tai haukanpäisenä. Horus oli yksi tärkeimmistä jumalista, ja häntä palvottiin kymmenissä eri muodoissa muinaisen Egyptin valtakunnan alueella. Horuksen äiti oli Isis ja isä Osiris.1

Dokumentissaan Bill Maher lataa seuraavan faktakokoelman väittelyyn valmistautumattomalle kristitylle.2

Vuonna 1280 eKr. kirjoitettu Kuolleiden kirja kertoo jumalasta nimeltään Horus. Horus on Osiris-nimisen jumalan poika ja syntynyt neitseestä. Hänet kastoi Anup Kastaja, joka myöhemmin mestattiin. Kuten Jeesus, Horusta koeteltiin hänen ollessaan yksin erämaassa. Horus paransi sairaita ja sokeita, manasi riivaajia sekä käveli vetten päällä. Hän herätti Asarin kuolleista. Asar on käännettynä Lasarus. Ja tosiaan, myös hänellä oli 12 opetuslasta. Ja kyllä, Horus ristiinnaulittiin, ja kolmen päivän päästä kaksi naista julisti ihmiskunnan pelastaja Horuksen olevan ylösnoussut.

Väite on pääosin paikkansapitävä. Maher kuitenkin menee metsään seuraavissa vähäpätöisissä yksityiskohdissa:

 • Ei ole yhtä Kuolleiden kirjaa, joten sitä ei myöskään kirjoitettu vuonna 1280 eKr.
 • Horus ei syntynyt neitseestä.
 • Anup Kastajaa ei ole, joten häntä ei myöskään mestattu.
 • Horusta ei koeteltu erämaassa.
 • Horus ei kulkenut parantaen sairaita, manannut riivaajia tai kävellyt vetten päällä.
 • Asarin herätti kuolleista Isis, ei Horus.
 • Horusta seurasi 4 puolijumalaa ja 16 ihmistä.
 • Horus kuoli vain kerran ja silloinkin skorpionin pistoon.
 • Ylösnousemus tapahtui välittömästi.
 • "Ihmiskunnan pelastaja" ei kuulunut Horuksen nimivalikoimaan.

Yhtä kuolleiden kirjaa ei ole

Todellisuudessa ei ole olemassa yhtä Kuolleiden kirjaa. Sen sijaan on olemassa kuolleiden kirjoja. Kirjat ovat loitsuista koostuvia kokoelmia, joiden uskottiin auttavan kuolleita heidän matkallaan tuonpuoleisessa. Sana kuolleiden kirja tarkoittaa siis sitä, että ne ovat löytyneet muumioiden yhteydestä.3 Joissain näistä kirjoista on lyhyitä kuvauksia Horuksesta, mutta hänestä ei puhuta paljoa.

Tietomme Horuksesta tulee ensisijaisesti arkeologisista lähteistä. Se, mitä tiedämme, on se, että 5 000 vuoden aikana Horukseen liittyvistä tarinoista on syntynyt useita versioita. Jotain asiasta kertonee se, että egyptologit puhuvat useimmiten Horus-jumalista, eikä niinkään yksittäisestä Horuksesta.4

Koska Horuksesta on kerrottu 5 000 vuotta tarinoita maan ja taivaan väliltä, luulisi olevan melko helppoa rakentaa hänestä marjanpoimintatekniikalla täysin samanlainen hahmo kuin Raamatun Jeesuksesta.

Neitseestä syntynyt Jumalan poika

Osiris oli todellakin Jumalan poika. Egyptiläinen mytologia kertoo lähinnä jumalista, ja myös yleisesti mahtavimpana pidetyn jumalan oli luonnollista saada poika. Entä mitä egyptiläinen mytologia kertoo siitä, miten Horus sai alkunsa? Kaikki alkoi siitä, kun erämaan jumala Seth tappoi kuoleman jumala Osiriksen. Osiriksen vaimo Isis onnistui keräämään kaikki Osiriksen ruumiinosat paitsi siittimen, joka heitettiin niiliin ja päätyi kissakalan syömäksi. Isis käytti jumalattaren voimiaan ja herätti Osiriksen väliaikaisesti henkiin tullakseen raskaaksi. Joku voi tulkita tarinan neitseestäsyntymiseksi, mutta suurinta osaa lukijoista tulkinta tuskin vakuuttaa.

Kastettu Anup Kastajan toimesta

Anup Kastajaa ei ole egyptiläisessä mytologiassa. Anup Kastaja on egyptologiaa harrastavan runoilija Gerald Masseyn keksintö.

Egyptiläisissä hautamaalauksissa ja -veistoksissa kyllä esiintyy viitteitä siitä, että faaraoita on pesty kruunajaisseremonioiden yhteydessä. Mytologia kuitenkin viittaa siihen, että toimenpide tehdään vain faaraoille, ja pesun suorittavat jumalat. Taiteen valossa Horuksen siis olisi luonnollista olla kastajana, ei niinkään kastettavana.

Horukselle ei siis löydy kastajaa egyptiläisestä mytologiasta. Niinpä myös tieto Horuksen kastajan mestaamisesta on perätön väite.

Koettelemukset erämaassa

Matteuksen evankeliumin mukaan kasteen jälkeen Jeesus meni erämaahan ja paastosi neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä. Tänä aikana paholainen ilmestyi Jeesukselle ja houkutteli häntä kolme kertaa paljastamaan yliluonnolliset kykynsä osoittaakseen olevansa Jumalan Poika. Myös Horuksen väitetään olleen yksin kiusattuna erämaassa.

Väite pitää tavallaan paikkansa. Egyptiläisen mytologian mukaan Horus kiistämättä taisteli isänsä tappaneen erämaan jumala Sethin kanssa. Tämä on kuitenkin aivan eri asia kuin olla yksin erämaassa koeteltuna. Lisäksi saatana ei missään vaiheessa yrittänyt tappaa Jeesusta. Jeesuksen ja Horuksen erämaahan liittyvillä seikkailuilla yhteistä on siis lähinnä sana erämaa ja se, että kummallakin oli vihollinen.

Sairaiden parantaminen, manaaminen ja vetten päällä käveleminen

Vetten päällä kävelemisestä tai riivaajien ulos ajamisesta ei ole egyptiläisessä mytologiassa yhtään Horukseen liittyvää merkintää. Horus ei myöskään parantanut sairaita.

Ainoa Horusta ja parantamista yhdistävä tekijä on 400 eKr. rakennettu The Metternich Stella -monumentti. Monumenttiin liittyvän tarinan mukaan Toth herätti Sethin myrkyttämän Horuksen henkiin tämän äidin, Isiksen, pyynnöstä. Monumenttiin on kirjattu loitsu, johon muinaiset egyptiläiset liittivät parantavia vaikutuksia.

Se, että Horus herätettiin henkiin tai se, että kyseisessä monumentissa lukevaa loitsua pidettiin parantavana, ei muistuta paljoakaan Jeesuksen toimintaa maaseudulla.

Asarin herättäminen kuolleista

Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Tätä tarinaa väitetään usein kopioksi egyptiläisestä myytistä, jossa Horus herättää Asarin. Ongelma on lähinnä siitä, että tällaista myyttiä ei ole olemassa.

Asar on Osiriksen kreikankielinen nimi. Osirista ei suinkaan herättänyt kuolleista Horus, vaan hänen äitinsä Isis. Mytologia ei siis väitä Horuksen herättäneen ketään kuolleista.

12 opetuslasta

Horuksella oli neljä puolijumalaa seuraajinaan. Joissain tarinoissa hänellä on 16 ihmistä mukanaan taisteluissa. Hänellä ei kuitenkaan koskaan – missään historiallisessa yhteydessä – ole väitetty olevan 12 seuraajaa.

Paras yritys löytää yhteys Jeesuksen ja Horuksen välille menee jälleen egyptologiaa harrastava runoilija Gerald Masseyn nimiin. Hän löysi viittauksen 12 opetuslapseen seinämaalauksesta, jossa on kuva 12 sadonkorjaajasta. Ainoa epäkohta on se, että Horusta ei ole tässä kuvassa.

Horus ristiinnaulittiin

Ainakaan toistaiseksi löydettyjen lähteiden mukaan egyptiläisen mytologian jumalista ketään ei koskaan ristiinnaulittu. Itse asiassa Horus ei kuole lopullisesti lainkaan. Hän kuolee kerran skorpionin pistoon, mutta hänen äitinsä Isis pyytää välittömästi Tothin herättämään hänet kuolleista. Tähän tapahtumaketjuun ei liity mitään ristiin viittaavaa.5

Nousi kolmantena päivänä kuolleista

Kun skorpioini pisti Horusta, Horuksen äiti Isis ei odottanut kolmea päivää, vaan kutsui Tothin välittömästi herättämään Horuksen henkiin. Myös Bill Maherin mainitsema toinen ylösnousemusta todistanut nainen on mysteeri; egyptiläinen mytologia ei kerro hänestä. Lisäksi olisi kiinnostavaa tietää, miten Maher keksi kutsua Horusta "ihmiskunnan pelastajaksi".

Viitteet

 1. ^ Sharif, Zelda: Muinainen viisaus: Muinainen Egypti. Karisto 1997. ISBN 951-23-3725-8. sivu 28.
 2. ^ YouTube: Religulous (53:55)
 3. ^ The Oxford Guide to Egyptian Mythology, “Funerary Literature”
 4. ^ The Oxford Guide to Egyptian Mythology, “Horus”
 5. ^ The Legend of the Death and Resurrection of Horus, and Other Magical Texts