Muokataan sivua Jerry Fodor

ApoWikistä
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
'''Jerry Alan Fodor''' (s. 1935) on yhdysvaltalainen filosofi ja kognitiotieteilijä, joka opettaa nykyään Rutgersin yliopistossa New Jerseyssä. Hän edustaa analyyttisen filosofian perinnettä ja hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat mielenfilosofia, kielifilosofia sekä kognitiotiede.
'''Jerry Alan Fodor''' (s. [[1935]]) on [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[filosofi]] ja [[kognitiotiede|kognitiotieteilijä]], joka opettaa nykyään [[Rutgersin yliopisto]]ssa [[New Jersey]]ssä. Hän edustaa [[analyyttinen filosofia|analyyttisen filosofian]] perinnettä ja hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat [[mielenfilosofia]], [[kielifilosofia]] sekä [[kognitiotiede]].


Fodor katsoo mm., että mielen tilat, kuten uskomukset ja halut, ovat yksilöiden ja mielessä olevien representaatioiden välisiä suhteita. Hän katsoo, että nämä representaatiot voidaan selittää oikein vain mielessä olevan ajattelun kielen termeillä. Tämä ajattelun kieli on olemassa oleva asia, joka on kodifioitu aivoihin, eikä pelkästään hyödyllinen työkalu ilmiöiden selittämiseksi. Fodor kannattaa eräänlaista funktionalismia katsoen, että ajattelu ja muut mielen prosessit koostuvat ensisijaisesti laskennasta, joka operoi tämän ajattelun kielen muodostavien representaatioiden syntaksilla.
Fodor katsoo mm., että [[mieli|mielen]] tilat, kuten [[uskomus|uskomukset]] ja [[halu]]t, ovat yksilöiden ja mielessä olevien representaatioiden välisiä suhteita. Hän katsoo, että nämä representaatiot voidaan selittää oikein vain mielessä olevan [[ajattelun kieli|ajattelun kielen]] termeillä. Tämä ajattelun kieli on olemassa oleva asia, joka on kodifioitu aivoihin, eikä pelkästään hyödyllinen työkalu ilmiöiden selittämiseksi. Fodor kannattaa eräänlaista [[funktionalismi (mielenfilosofia)|funktionalismia]] katsoen, että ajattelu ja muut mielen prosessit koostuvat ensisijaisesti laskennasta, joka operoi tämän ajattelun kielen muodostavien representaatioiden syntaksilla.
 
Fodor on saanut vaikutteita [[Hilary Putnam]]ilta, [[Jerome Bruner]]ilta, [[Franz Joseph Gall]]ilta ja [[Noam Chomsky]]ltä, ja vaikuttanut itse mm. [[Ernest Lepore]]en, [[Zenon Pylyshyn]]iin, [[Georges Rey]]hin, [[Murat Aydede]]en, [[Steven Pinker]]iin, [[Dan Sperber]]iin ja [[Deirdre Wilson]]iin.


Fodor on saanut vaikutteita Hilary Putnamilta, Jerome Brunerilta, Franz Joseph Gallilta ja Noam Chomskyltä, ja vaikuttanut itse mm. Ernest Leporeen, Zenon Pylyshyniin, Georges Reyhin, Murat Aydedeen, Steven Pinkeriin, Dan Sperberiin ja Deirdre Wilsoniin.


== Darwinismin kritiikki ==
== Darwinismin kritiikki ==


Viimeisimmässä kirjassaan ''What Darwin Got Wrong'' (2010) Fodor kritisoi ajatusta, että luonnonvalinta selittäisi olennaisesti makroevolutiivisia prosesseja. Samaa teemaa hän kehittelee nettiartikkelissaan Against Darwinism.
Fodor on ateisti, joka uskoo evoluutioon, mutta hän olettaa, että darwinistinen malli adaptationismia - että sattumanvaraiset geneettiset mutaatiot, joita luonnonvalinta siivilöi, tuottavat piirteitä, jotka parantavat kelpoisuutta tietyssä biologisessa lokerossa — on perustavasti virheellinen. Filosofi Fodor ja molekyylibiologi ja kognitiotieteilijä Piattelli-Palmarini Arizonan yliopistosta esittävät kolme pääväitettä:


1. Luonnonvalinta sisältää loogisen harhan liittämällä yhteen kaksi sovittamatonta ideaa:
Viimeisimmässä kirjassaan What Darwin Got Wrong? Fodor kritisoi ajatusta, että luonnonvalinta selittäisi olennaisesti makroevolutiivisia prosesseja. Samaa teemaa hän kehittelee nettiartikkelissaan Against Darwinism.  
:(a) että sopeutuvilla piirteillä varustetut eliöt valitaan, ja
:(b) että eliöt valitaan heidän sopeutuneiden piirteidensä takia.
2. He argumentoivat, että luonnonvalinta ei pysty johdonmukaisesti tekemään eroa sopeutuneiden piirteiden ja irrelevanttien piirteiden välillä.<br>
3. Heidän kritiikkinsä mukaan evoluutioteoria koostuu vain tautologisista truismeista ja historiallisista kertomuksista siitä, miten eliöt kehittyivät.
 
Luonnonvalinta on tutkimuksen edistyessä menettänyt merkitystään lajiutumisen selittämisessä. Kehittyvien organismien luontaiset fysikaaliset rajoitukset tekevät sokean valinnan tyhjäksi. Sopeutuivatpa siat kuinka paljon tahansa, ne eivät koskaan kasvata siipiä. Luonnonvalinta on käsitteellisesti harhainen, koska siihen välttämättä sisältyy tarkoitushakuisuuden ajatus (joku tekee valinnan), vaikka tätä valinnan tekijää ei pysty tavoittamaan loogisesti.


== Teoksia ==
== Teoksia ==
Rivi 34: Rivi 27:
* ''The Compositionality Papers'' (2002)
* ''The Compositionality Papers'' (2002)
* ''Hume Variations'' (2003)
* ''Hume Variations'' (2003)
* ''What Darwin Got Wrong'' (2010)


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
* [https://ruccs.rutgers.edu/jerry Jerry Fodorin kotisivu], Rutgersin yliopisto
* [http://ruccs.rutgers.edu/faculty/Fodor/cv.html Jerry Fodorin kotisivu], Rutgersin yliopisto {{en}}
* [http://ruccs.rutgers.edu/images/personal-jerry-fodor/fodor_against_darwinism.pdf Against Darwinism]
 
{{Evoluutio}}


[[Luokka: Henkilöt]] [[Luokka: Filosofia]]
{{wikipedia}}
Muutoksesi astuvat voimaan välittömästi. Kaikki ApoWikiin tehtävät tuotokset katsotaan julkaistuksi GNU Free Documentation License 1.3 or later -lisenssin mukaisesti (ApoWiki:Tekijänoikeudet). Jos et halua, että kirjoitustasi muokataan armottomasti ja uudelleenkäytetään vapaasti, älä tallenna kirjoitustasi. Tallentamalla muutoksesi lupaat, että kirjoitit tekstisi itse, tai kopioit sen jostain vapaasta lähteestä. ÄLÄ KÄYTÄ TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISTA MATERIAALIA ILMAN LUPAA!
Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”https://apowiki.fi/wiki/Jerry_Fodor